Fysiotherapie Kampherbeek

Christa Kampherbeek heeft de opleiding voor OTAGO instructeur gevolgd omdat OTAGO een effectief en goed uit te voeren oefenprogramma is in de strijd tegen het vallen bij kwetsbare ouderen.

Hieronder kunt u lezen wat het programma inhoudt:

 

Het Otago oefenprogramma

Het Otago-oefenprogramma is meer dan alleen het doen van oefeningen, het is een beproefde methodiek uit Nieuw Zeeland. De unieke gestructureerde manier van instrueren en opbouw is anders dan de reguliere werkwijze van de meeste fysio- en oefentherapeuten. Met het Otago oefenprogramma wordt optimaal rendement gehaald bij de cliënt.

 

Doel

Het doel van het Otago oefenprogramma is het voorkomen van valongevallen bij ouderen, door middel van verbetering van spierkracht en evenwicht.

 

Doelgroep

De doelgroep zijn zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is ook zeer geschikt ouderen die al wat kwetsbaar zijn.

Bij andere cliënten kunnen elementen uit het programma gebruikt worden.

 

Uitvoerder

Otago-instructeurs  zijn fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar/Mensendieck, beweegagoog of sport en beweging coördinator. Zij hebben een speciale training gevolgd om gecertificeerde Otago Instructeur te worden.

 

Methode

Het Otago oefenprogramma is een effectief oefenprogramma om valincidenten bij ouderen te voorkomen. Het programma bestaat uit een serie, in moeilijkheidsgraad toenemende beenspierversterkende en evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Het oefenschema wordt op het individu afgestemd. De Cliënt krijgt hiervoor een apart oefenmapje.

 

Onderbouwing

Uit onderzoek is bekend dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit  het meest effectief zijn om valrisico’s te verkleinen. Het levert de volgende resultaten bij de deelnemers op:

·        afname van het aantal valincidenten met 35%, verbetering van kracht,

·        verbetering van evenwicht,

·        toename van vertrouwen om activiteiten uit te voeren.


Uit onderzoek blijkt dat het programma het meest effectief is bij ouderen van 80 jaar en ouder.
Het Otago oefenprogramma wordt in Nederland geïmplementeerd door een samenwerking van de NVFG (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie) en VeiligheidNL.

 

VeiligheidNL houdt zich bezig met alle aspecten van veiligheid. Op de website staan veel nuttige informatie en tips. Ik wil u met name attenderen op het thema VALPREVENTIE. U kunt een link naar deze pagina vinden als u links in het menu op links klikt.

 

Tevens kunt u voor meer informatie wat betreft VALPREVENTIE terecht op de site van Stannah.nl

Hier staat een uitgebreid verslag waar u thuis allemaal op moet letten om vallen te voorkomen.

U komt hier door op de volgende link te klikken:

https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/

Top